Wie was De Mol

TENTOONSTELLING OP KASTEEL-MUSEUM SYPESTEYN.

Wie was De Mol? Ambities in Hollands Porselein

In Museum Sypesteyn is tot en met zondag 27 oktober 2019 de laatste expositie in de serie Loosdrechts Porselein te bekijken. Deze keer wordt aan de dominee zelf aandacht besteed. Zijn loopbaan en de rol die hij in de Oud-Loosdrechtse parochie speelde, zijn familie en de directeursfunctie in de porseleinfabricage, tijdsbeeld, opkomst en neergang van de fabriek, hoogtepunten en drama’s, een reeks artikelen geeft een breed beeld van deze bijzonder gedreven man.
Een nieuw element is dat de documenten die eerder als noten bij artikelen dienden nu als bewijsstukken in natura opgenomen zijn. En niet alleen de papieren bruiklenen uit archieven en musea verlevendigen deze tentoonstelling, er zijn enorm veel schitterende porseleinen bruiklenen te bewonderen. Zoveel medewerking van musea maakt een specialistisch thema een bezoek waard. Kasteel-Museum Sypesteyn verdient mede door de bevlogenheid van zijn onderzoekers een pluim voor de grotere detaillering van de historie van het Loosdrechts porselein. Dat meerdere Van Sypesteyns een rol speelden moge een extra verrassing zijn.
Wat de bijbehorende kleurenuitgave met de titel Wie was De Mol? Ambities in Hollands porselein aantrekkelijk maakt is de zuivere fotografie, die zo cruciaal is voor porseleinschilderingen. Uitvergrotingen, ook van etsen en penningen, doen de lezer met plezier nog eens door het boek bladeren. De nieuwe uitgave is geschreven door D.H. (Rik) van Wegen en uitgeven door de Van Sypesteyn Stichting 2019. 80 pagina’s ISBN/EAN 978 90 807141 4 4. Te koop in de museumwinkel voor €14,95.
Aan deze expositie is wederom medewerking verleend door de Historische Kring Loosdrecht en de Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) leverde in woord en beeld een substantiële bijdrage.
Expositie: dinsdag 22 mei tot zondag 27 oktober 2019. Nieuw Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht

Kasteel-Museum Sypesteyn
Stichting SLOP