Periodiek

Uitgave van de Historische Kring Loosdrecht

Het periodiek van de Historische Kring bestaat al vanaf 1974. Twee jaar na de oprichting van de HKL kregen de 50 leden een ‘blaadje’ met wetenswaardigheden over het oude Loosdrecht omdat er eigenlijk nog nooit iets over de geschiedenis van ons dorp was geschreven. Het werd vier keer per jaar uitgegeven en kreeg de naam ‘Historische Kringeltjes’.

Na het tiende nummer werd een echte drukkerij gevonden bij Aalderink in Vreeland. Vanaf die tijd is het periodiek in offset gedrukt op A5-formaat.

Sommige periodieken handelden over één onderwerp, dat waren o.a.:

  • In en om de ‘Oûkerck’
  • De Hervormde kerk in Oud-Loosdrecht
  • Wandeling door Nieuw-Loosdrecht in 1925
  • Wandeling door Oud-Loosdrecht in 1925
  • De geschiedenis van twee merkwaardige klokken in ons land
  • Impressies uit de jaren 1940-45
  • Johannes Bosboom – Gast in Loosdrecht
  • Het dagboek van Streefkerk
  • De Afscheiding van 1834 in Oud-Loosdrecht

Deze monografieën waren erg in trek en een aantal daarvan zijn ook nu nog bij ons te bestellen.

Zie daarvoor de map VERKOOP.

Op 6 juni 2018 kwam het 200ste nummer uit, met daarin een uitgebreide terugblik op die 44 jaar dat het blad al bestaat. Het eerste exemplaar van dit mooie nummer werd in bijzijn van een aantal vrijwilligers op het gemeentehuis uitgereikt aan burgemeester Freek Ossel.

Deze 200 periodieken zijn allemaal gedigitaliseerd en na te lezen op de DVD-HKL-periodieken 1974-2018.

Waarover allemaal in de afgelopen vierenveertig jaar werd gepubliceerd kunt u in deze lijst met meer dan 1000 artikelen vinden.

Zoek op trefwoord in het periodiek van de HKLCorona virusHKL-gebouw 'De Magneet' gesloten

Het bestuur van de Historische Kring Loosdrecht (HKL) heeft besloten ‘De Magneet’, normaal geopend op woensdagochtend van 10:00 – 12:30 uur en -avond van 19:30 – 20:00, tot 1 september  gesloten te houden.

Hoewel de coronamaatregelen voor diverse instellingen versoepeld worden, vinden wij het risico voor bezoekers nog te groot.

Dit wil niet zeggen dat de HKL stil zit. De vrijwilligers doen hun werk met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel. Dat betekent dat vragen over historische onderwerpen gewoon gesteld kunnen worden via e-mail: (info@hkloosdrecht.nl).