Tijddetectives

Project Tijddetectives.

Op basisschool ‘De Sterrewachter’ in Loosdrecht werkten de kinderen de afgelopen maanden aan een project waarbij aandacht wordt besteed aan het verleden. De afsluiting was dinsdag bij de ‘Historische Kring Loosdrecht’. Met 4 onderwerpen in de sfeer van hun project werd vanuit de Kring, in kleine groepjes, aandacht geschonken aan Turf, Loosdrechts porselein, het werk van de Historische Kring en buiten was er ervaring op te doen door het afzoeken van gronden met een detector. Meester Bas is de grote motor achter dit project, bijgestaan door collega’s en ouders.

De armoede vroeger, turf steken, turf vervoeren en de gevolgen van de retourvrachten met turfschepen uit Amsterdam werden door Trees aan de kinderen uitgelegd. Zo is te verklaren waarom o.a. de bekende pijpenkoppen overal in weilanden worden gevonden. Het opduiken uit de plas en de uitleg over Loosdrechts porselein, een stokpaardje van Jeannette, liet de kinderen een beeld zien van de bijzonderheid van dit historische product. Cor legde uit wat er allemaal in de archieven van de Kring is te vinden en liet de kinderen zien hoe men vroeger groenten weckte. Uit het archief bleek ook dat ‘De Sterrewachter’ eens de namen ‘Willibrordusschool’ en ‘Jenaplanschool’ heeft gehad. Dit zagen we op oude foto’s uit een grote lade, waarop een van de kinderen zelfs haar moeder herkende! Buiten was ook activiteit. Hoe je munten en andere ‘schatten’ kunt opzoeken in weilanden en bouwland. Mark demonstreerde en vertelde met een heuse detector in de hand. In de grond verstopte zaken werden zo samen weer snel opgespoord.

Allen waren enthousiast over dit experiment van samenwerking! Zeker ook door het aanbod van informatie, aan de kinderen, als ze werkstukken moeten gaan maken. Een aantal van hen wilde na afloop graag een kleine (voor de HKL dubbele) bodemvondst mee naar huis nemen: er werden dus kiemen gelegd voor een nieuwe generatie historici!

Corona virusHKL-gebouw 'De Magneet' gesloten

Het bestuur van de Historische Kring Loosdrecht (HKL) heeft besloten ‘De Magneet’, normaal geopend op woensdagochtend van 10:00 – 12:30 uur en -avond van 19:30 – 20:00, tot 1 september  gesloten te houden.

Hoewel de coronamaatregelen voor diverse instellingen versoepeld worden, vinden wij het risico voor bezoekers nog te groot.

Dit wil niet zeggen dat de HKL stil zit. De vrijwilligers doen hun werk met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel. Dat betekent dat vragen over historische onderwerpen gewoon gesteld kunnen worden via e-mail: (info@hkloosdrecht.nl).