Herdenking executie 1945

HERDENKING VAN DE EXECUTIE VAN 20 MAART 1945
Op 20 maart 1945 zijn tegenover het voormalige gemeentehuis van Loosdrecht tien mannen door de Duitsers gefusilleerd als represaille voor het neerschieten van een Duitse onderofficier op zaterdagavond 17 maart 1945. Die daad is toen sterk veroordeeld door het toenmalige Loosdrechtse verzet omdat men wel wist dat de bezetter zou reageren met een terechtstelling van burgers. Loosdrecht heeft het geluk gehad dat er toen in plaats van ingezetenen, tien mannen uit Kamp Amersfoort zijn doodgeschoten.
Jaarlijks wordt deze executie op initiatief van Ben Verduijn, wiens vader een van de slachtoffers was, herdacht. Ook dit jaar zal er op woensdag 20 maart om 13:15 uur een herdenkingsplechtigheid plaats vinden bij het Loosdrechtse oorlogsmonument in het plantsoen bij de rotonde Nieuw Loosdrechtsedijk, Oud Loosdrechtsedijk, Molenmeent. Er zullen enkele toespraken worden gehouden en leerlingen van de Openbare Basisschool De Linde zullen gedichten voorlezen en bloemen bij het monument leggen.

Corona virusHKL-gebouw 'De Magneet' gesloten

Het bestuur van de Historische Kring Loosdrecht (HKL) heeft besloten ‘De Magneet’, normaal geopend op woensdagochtend van 10:00 – 12:30 uur en -avond van 19:30 – 20:00, tot 1 september  gesloten te houden.

Hoewel de coronamaatregelen voor diverse instellingen versoepeld worden, vinden wij het risico voor bezoekers nog te groot.

Dit wil niet zeggen dat de HKL stil zit. De vrijwilligers doen hun werk met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel. Dat betekent dat vragen over historische onderwerpen gewoon gesteld kunnen worden via e-mail: (info@hkloosdrecht.nl).