Het dagboek van Jacob Pos

door J.F.C. Schlimme (Prijs € 10,00)

In het dagboek van Jacob Jacobsz Pos (1703-1773) beschijft deze Oud-Loosdrechter de ‘toestand in de wereld’ zoals dat bij hem binnen komt. Maar hij schrijft ook over het leven van alledag: voedseltekorten, vrieskou, veepest, dijkdoorbraken, wateroverlast, paalwormen en de muizenplaag, kortom de ‘Oordelen Gods’.

Hij beschrijft zeer nauwkeurig de prijzen van het boekwijt, de rogge, hooi, ruigt, knollen, enz.
Verder over een wonderdokter uit Asperen, over een Amsterdamse stalknecht die een vrouw bleek te zijn, over het pachtersoproer aldaar, over de Loosdrechtse schipper Stam en de heer De Vraal die aan boord overleed door een klap met de helmstok, over oproer in Loosdrecht, over de winsterse vrieskou waardoor mensen op de wegen doodvroren, over de Prins van Oranje en de feesten in Loosdrecht. Kortom teveel om op te noemen, U moet het zelf lezen!


Corona virusHKL-gebouw 'De Magneet' gesloten

Het bestuur van de Historische Kring Loosdrecht (HKL) heeft besloten ‘De Magneet’, normaal geopend op woensdagochtend van 10:00 – 12:30 uur en -avond van 19:30 – 20:00, tot 1 september  gesloten te houden.

Hoewel de coronamaatregelen voor diverse instellingen versoepeld worden, vinden wij het risico voor bezoekers nog te groot.

Dit wil niet zeggen dat de HKL stil zit. De vrijwilligers doen hun werk met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel. Dat betekent dat vragen over historische onderwerpen gewoon gesteld kunnen worden via e-mail: (info@hkloosdrecht.nl).