DVD 60 Jaar vrijheid in Loosdrecht


60 Jaar Vrijheid Loosdrecht

Deze film is een initiatief van ‘De Stichting S.L.O.E.P. en de Historische Kring Loosdrecht, naar een idee van Hetty Kastelein en samengesteld door Frank Moorman.

Het thema is ‘Vrijheid’, maar wat is ‘Vrijheid’? Hoe was het om niet ‘Vrij’ te zijn? Vrijheid is, dat we de normale daagse dingen kunnen doen zonder, dat iemand ons daarin tegenhoudt.Burgemeester Don Bijl vertelt hoe hij over ‘vrijheid’ denkt en Pierre Lekranty (geboren en getogen Loosdrechter) en van Molukse komaf, vertelt zijn visie over ‘Vrijheid’.In deel 1 laten we met name het ‘verzet’ tijdens de oorlog zien. Loosdrechtse verzetsstrijders als dominee Versteegt en Jaap Zeldenrijk worden in in woord en beeld getoond. Ook wordt er aandacht besteed aan de ‘Westerweel Groep’, die o.a. voor ongeveer 50 joodse kinderen aan de Rading een onderduikadres verzorgd heeft.

Verder worden interviews met authentieke beelden uit Hilversum, Loosdrecht en omgeving afgewisseld.In deel 2 laten we oude en nieuwe beelden zien. De beelden zijn voorzien van muziek uit de betreffende tijd. Oudere Loosdrechters zullen zich wellicht als kind in de film herkennen. Voor jongeren onder ons zullen de oudere beelden iets nostalgisch in zich hebben.

Er is beeldmateriaal opgenomen uit het begin van de vijftiger jaren, de strenge winter van 1963 met de ‘Ronde van Loosdrecht’ (schaatsen), van de Loosdrechtse vrijwillige brandweer met filmmateriaal uit de periode net na de oorlog, begin jaren ’80, van een brand uit 1999, de Syperuiters, Nieuw Leven, het leven op en rond de Plassen en nog veel meer. De meest recente opnames zijn van Koninginnedag 2005. De oudere beelden zijn ‘stom’, zonder geluid dus. Er is bewust voor gekozen om hier alleen muziek en geen voice-over te plaatsen.