De Bosbooms en Loosdrecht

Johannes Bosboom gast in Loosdrecht. Prijs € 7,50

Met afbeeldingen van originele tekeningen van BosboomTot de vaste gasten van Jan Conrad Hacke, de stichter van de Loosdrechtse buitenplaats Eikenrode, behoorden de bekende schilder Johannes Bosboom en zijn vrouw, de romanschrijfster Bosboom-Toussaint.
Tussen 1863 en 1873 heeft het echtpaar veel steun ondervonden van hun Loosdrechtse weldoener.

Uit erkentelijkheid daarvoor schonk Bosboom in 1870 aan Hacke een portefeuille met zeventien kleine aquarellen van Eikenrode en zijn omgeving. Ze behoren tot de mooiste afbeeldingen van Loosdrecht die er bestaan. De meeste er van zijn nooit gereproduceerd.

Het bestuur van de Historische Kring Loosdrecht heeft gekozen voor een exclusieve uitgave van teksten en aquarellen. De tekst van dit boekje probeert wat informatie te geven over de omgeving en omstandigheden waarin de aquarellen van Bosboom zijn ontstaan. Daarbij zijn vooral de hoofdpersonen zelf zo veel mogelijk aan het woord gelaten door middel van uitgebreide citaten uit hun brieven.

Het is een uniek boekje geworden dat waard is om te koesteren als een stukje negentiende-eeuwse Loosdrechtse cultuurgeschiedenis, niet in de laatste plaats omdat het bijzonder interessant is vanwege de topografie die ons een beeld geeft van hoe het ooit in Loosdrecht was.